Pad Thai saus. Nieuw in onze winkel.

Wat is pad thai?

Pad thai (spreek uit ‘paht thai’) betekent letterlijk ‘Thaise roerbak’. Het is een rijstnoedelgerecht waarbij de noedels worden geroerbakt (pad) met een zoetzuur sausje, ei, groenten en vlees, vis of tofu. Erbij krijg je gehakte pinda’s, suiker, chilipoeder, chilipepers in azijn en vissaus om de noedels mee te personaliseren. Een goede pad thai heeft de gouden combinatie van zoet, zuur, zout en pittig zonder dat een van deze smaken overheerst.

Als het allerbekendste gerecht uit de Thaise keuken staat de pad thai op het menu van – zowat letterlijk – elk Thais restaurant ter wereld. Het is in sommige landen zelfs verkrijgbaar als magnetronmaaltijd.

Zoals zoveel Thaise gerechten, wordt ook de pad thai bereid met vlees, vis of tofu naar keuze. Een bekende versie heeft garnalen en tofu, maar er zijn ook versies met kip, krab of zelfs kreeft. Sommige koks serveren hun pad thai in een crêpe van ei, terwijl er regio’s zijn waar varkensvlees en reuzel een belangrijke rol spelen. De overeenkomst zit hem in het gebruik van de pad thai-saus met zijn gedroogde garnaaltjes, die een subtiele vissige zoutigheid aan het geheel geven.

Bereiding van pad thai

Het pad thai-sausje is het belangrijkste onderdeel van een goede pad thai: een mengsel van palmsuiker, vissaus, tamarinde en water. Dit wordt van tevoren gemixt en staat aan de zijlijn klaar. De rijstnoedels worden geweekt in koud water. Alle andere ingrediënten staan gesneden klaar. Nu kan het roerbakken beginnen. Sjalotjes, gedroogde garnaaltjes, rammenas, knoflook en chilipoeder worden kort gefruit samen met de tofu. De geweekte noedels worden even meegewokt en dan gaat het pad thai-sausje erbij. De noedels worden al roerend in het vocht van de saus gaar gestoomd, ondertussen de saus in zich opnemend. Zodra het vocht verdwenen is, gaat het ei erbij. Als laatste – het vuur gaat al uit – worden taugé en Chinees bieslook erdoor geschept om iets mee te warmen in de nog hete pan. De garnalen, die apart zijn gebakken tot ze net gaar zijn, worden erbovenop gelegd. Het gerecht wordt geserveerd met een partje limoen, extra pinda’s, taugé, Chinees bieslook en chilipoeder. Niet vergeten de limoen boven het gerecht uit te knijpen! Het voegt een friszure noot toe die het gerecht naar een hoger niveau tilt.


 

Kruidenpasta's uit Indonesië.

Sajoer:

Groenten ‘net even anders’? Met deze kruidenpasta zet je gemakkelijk de lekkerste sperziebonen op tafel. En niet alleen sperziebonen, de pasta geeft een heerlijke fris kruidige smaak aan alle groenten die je maar kunt bedenken! Reken maar dat iedereen smult.

Rendang:

Kruidenpasta voor Indonesische Rendang. Pikante mix van specerijen voor een geliefd Indonesisch rundvleesgerecht. Heb je tijd om uitgebreid te koken? Maak dan deze Rendang! Romig en vol van smaak door de toevoeging van kokosmelk en een rijke mix van specerijen. Het stoofgerecht wordt traditioneel geserveerd bij ceremoniële gelegenheden, ter ere van gasten. Een echt feestmaal, dus, die Rendang!

Nasi Goreng:

Kruidenpasta voor Indonesische Nasi Goreng. Fris en mild pikant door citroengras, gember en rode chilipepertjes. Nasi goreng is hét bekendste kruidige rijstgerecht uit Indonesië. Er bestaan vele varianten van dit smaakvolle gerecht van gebakken rijst, maar meestal wordt het gemaakt met groenten die nog over zijn van de dag ervoor. Deze geurige kruidenpasta verrijkt de smaak van je rijst. Met kip(vervanger) en groenten wordt het een volwaardige Indonesische maaltijd. Eenmaal geprobeerd wil je nooit meer anders!

Bami Goreng:

Kruidenpasta voor Indonesische Bami Goreng. Mild en kruidig met de hartige smaak van sojasaus.Bami komt oorspronkelijk uit China. Wist je dat Ba vlees betekent en Mie tarwenoedels? Uiteindelijk is het gerecht overgewaaid naar Indonesië waar ze het gerecht gingen bakken (goreng in Bahasa). Echte Asian Fusion!


 

Woksausen

 

Chinese sweet & sour woksaus

Zoetzuur met een tikkie pit van rode peper.

Zoetzure saus is een oude bekende in de rijke Chinese keuken. De mooie balans tussen zoet en zuur en het beetje pit van rode peper maakt jouw saus favoriet. Deze woksaus gemaakt in Pathum Thani, Thailand.

Japanse teriyaki woksaus

Rond en mild met de hartige smaak van sojasaus.

In de Japanse keuken is sojasaus onmisbaar. Het geeft een heerlijke, zoutige smaak. De Teriyaki woksaus geeft precies die subtiele smaak aan al jouw snelle wokgerechten. Deze woksaus is gemaakt in Pathum Thani, Thailand.

Thaise soy ginger woksaus

Zoet met de frisse pit van gember.

Sojasaus met gember is een echte klassieker. Onlosmakelijk verbonden met de Thaise street food cultuur. De smaak is fascinerend: heet, zoetig en kruidig tegelijk. Deze woksaus is gemaakt in Pathum Thani, Thailand.

Thaise sweet chili & basil woksaus

Pittig zoet met de karakteristieke smaak van Thaise Basilicum.

Thaise zoete basilicum heeft een kenmerkende smaak met een vleugje munt en anijs. Wij voegden het toe aan de iconische Thaise sweet chilisaus. Het resultaat geeft jouw wokgerechten een vernieuwend accent: pittig zoet met een Thaise twist. Deze woksaus is gemaakt in Pathum Thani, Thailand.


 

Curry

Thaise rode curry kruidenpasta

Uit Pathum Thani, Thailand. Geurig en kruidig met de pittige smaak van rode pepertjes. Alleen plantaardige ingrediënten. Geen kunstmatige toevoegingen.

Thaise groene curry kruidenpasta

Uit Pathum Thani, Thailand. Mild pittig en verleidelijk fris door citroengras en koriander. Alleen plantaardige ingrediënten. Geen kunstmatige toevoegingen.

Thaise gele curry kruidenpasta

Uit Pathum Thani, Thailand. Mild pikant met de kruidige smaak van Thaise kerrie. Alleen plantaardige ingrediënten. Geen kunstmatige toevoegingen.

Indiase tandoori kruidenpasta

Uit Dambulla, Sri Lanka. Intens kruidige Indiase marinademix. Alleen plantaardige ingrediënten. Geen kunstmatige toevoegingen.

Als we na de lunch achteroverzitten, vragen we onze kruidenboerin Kalyani wat haar geheim is. Ze wijst alleen maar naar haar stukje land waar alle kruiden en specerijen groeien. Oogsten doet ze met de hand. Voor onze maaltijd en voor de kleine fabriek waar ze jouw Tandoori maken.


 

Sambal

Sambal Badjak

Met kruiden van Khun Orachan (kruidenboerin). Pikant en kruidig met verse gember en gebakken sjalotjes.

We lopen met onze kruidenboerin Khun Orachan door de tuin rond haar huis. Ze blijft steeds even staan om te kijken en proeven van haar kruiden en specerijen. Ze weet precies wanneer ze perfect zijn om geoogst te worden. De door haar geselecteerde, sjalotjes, gember en citroengras geven jouw Sambal Badjak zijn kruidige smaak.

Sambal Oelek

Met rode pepers van Khun Orapin (peperboerin). Pittig en vol verse rode pepers.

Na de middag wordt het broeierig heet. Khun Orapin houdt nauwlettend haar peperplantjes in de gaten, want de pepers hebben wel wat extra water nodig om mooi rood en vol smaak te worden. Het zijn deze verse pepers die jouw sambal zo lekker heet maken.