Pad Thai saus. Nieuw in onze winkel.

Wat is pad thai?

Pad thai (spreek uit ‘paht thai’) betekent letterlijk ‘Thaise roerbak’. Het is een rijstnoedelgerecht waarbij de noedels worden geroerbakt (pad) met een zoetzuur sausje, ei, groenten en vlees, vis of tofu. Erbij krijg je gehakte pinda’s, suiker, chilipoeder, chilipepers in azijn en vissaus om de noedels mee te personaliseren. Een goede pad thai heeft de gouden combinatie van zoet, zuur, zout en pittig zonder dat een van deze smaken overheerst.

Als het allerbekendste gerecht uit de Thaise keuken staat de pad thai op het menu van – zowat letterlijk – elk Thais restaurant ter wereld. Het is in sommige landen zelfs verkrijgbaar als magnetronmaaltijd.

Zoals zoveel Thaise gerechten, wordt ook de pad thai bereid met vlees, vis of tofu naar keuze. Een bekende versie heeft garnalen en tofu, maar er zijn ook versies met kip, krab of zelfs kreeft. Sommige koks serveren hun pad thai in een crêpe van ei, terwijl er regio’s zijn waar varkensvlees en reuzel een belangrijke rol spelen. De overeenkomst zit hem in het gebruik van de pad thai-saus met zijn gedroogde garnaaltjes, die een subtiele vissige zoutigheid aan het geheel geven.

Bereiding van pad thai

Het pad thai-sausje is het belangrijkste onderdeel van een goede pad thai: een mengsel van palmsuiker, vissaus, tamarinde en water. Dit wordt van tevoren gemixt en staat aan de zijlijn klaar. De rijstnoedels worden geweekt in koud water. Alle andere ingrediënten staan gesneden klaar. Nu kan het roerbakken beginnen. Sjalotjes, gedroogde garnaaltjes, rammenas, knoflook en chilipoeder worden kort gefruit samen met de tofu. De geweekte noedels worden even meegewokt en dan gaat het pad thai-sausje erbij. De noedels worden al roerend in het vocht van de saus gaar gestoomd, ondertussen de saus in zich opnemend. Zodra het vocht verdwenen is, gaat het ei erbij. Als laatste – het vuur gaat al uit – worden taugé en Chinees bieslook erdoor geschept om iets mee te warmen in de nog hete pan. De garnalen, die apart zijn gebakken tot ze net gaar zijn, worden erbovenop gelegd. Het gerecht wordt geserveerd met een partje limoen, extra pinda’s, taugé, Chinees bieslook en chilipoeder. Niet vergeten de limoen boven het gerecht uit te knijpen! Het voegt een friszure noot toe die het gerecht naar een hoger niveau tilt.


 

Woksausen

 

Chinese sweet & sour woksaus

Zoetzuur met een tikkie pit van rode peper.

Zoetzure saus is een oude bekende in de rijke Chinese keuken. De mooie balans tussen zoet en zuur en het beetje pit van rode peper maakt jouw saus favoriet. Deze woksaus gemaakt in Pathum Thani, Thailand.

Japanse teriyaki woksaus

Rond en mild met de hartige smaak van sojasaus.

In de Japanse keuken is sojasaus onmisbaar. Het geeft een heerlijke, zoutige smaak. De Teriyaki woksaus geeft precies die subtiele smaak aan al jouw snelle wokgerechten. Deze woksaus is gemaakt in Pathum Thani, Thailand.

Thaise soy ginger woksaus

Zoet met de frisse pit van gember.

Sojasaus met gember is een echte klassieker. Onlosmakelijk verbonden met de Thaise street food cultuur. De smaak is fascinerend: heet, zoetig en kruidig tegelijk. Deze woksaus is gemaakt in Pathum Thani, Thailand.

Thaise sweet chili & basil woksaus

Pittig zoet met de karakteristieke smaak van Thaise Basilicum.

Thaise zoete basilicum heeft een kenmerkende smaak met een vleugje munt en anijs. Wij voegden het toe aan de iconische Thaise sweet chilisaus. Het resultaat geeft jouw wokgerechten een vernieuwend accent: pittig zoet met een Thaise twist. Deze woksaus is gemaakt in Pathum Thani, Thailand.


 

Curry

Thaise rode curry kruidenpasta

Uit Pathum Thani, Thailand. Geurig en kruidig met de pittige smaak van rode pepertjes. Alleen plantaardige ingrediënten. Geen kunstmatige toevoegingen.

Thaise groene curry kruidenpasta

Uit Pathum Thani, Thailand. Mild pittig en verleidelijk fris door citroengras en koriander. Alleen plantaardige ingrediënten. Geen kunstmatige toevoegingen.

Thaise gele curry kruidenpasta

Uit Pathum Thani, Thailand. Mild pikant met de kruidige smaak van Thaise kerrie. Alleen plantaardige ingrediënten. Geen kunstmatige toevoegingen.

Indiase tandoori kruidenpasta

Uit Dambulla, Sri Lanka. Intens kruidige Indiase marinademix. Alleen plantaardige ingrediënten. Geen kunstmatige toevoegingen.

Als we na de lunch achteroverzitten, vragen we onze kruidenboerin Kalyani wat haar geheim is. Ze wijst alleen maar naar haar stukje land waar alle kruiden en specerijen groeien. Oogsten doet ze met de hand. Voor onze maaltijd en voor de kleine fabriek waar ze jouw Tandoori maken.